Webbplatsen Eleverna.se

2018-02-08 i Blandat

Webbplatsen Eleverna.se används inte så mycket.

Men här är en bild på en Kardinalbagge.

Utveckla kropp och sinne

2011-06-06 i Blandat

Ungdomar får allt sämre kondition. En pågående studie i Leipzig visar också att regelbunden träning i skolan minskar kända riskfaktorer för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Det blir allt tydligare att fysisk träning inte är bra bara för kroppen utan även för hjärnans funktioner och att även hjärnan är ett organ som under hela människans liv utvecklas, ombildas och skapar nya hjärnceller och förbindelser, samt förhindrar negativa processer orsakade av sjukdom och ålder.

Illustrator: Louis Glanzman (Public Domain: zorger.com)

Illustrator: Louis Glanzman (Public Domain: zorger.com)

Det förekommer förslag på att införa obligatorisk fysisk träning av det slag som var vanligt i svenska skolor fram till 60-talet. Att både hjärngympa och vanlig fysisk träning är alldeles fantastiskt bra för individens livskvalitet och även för samhället i stort, är tillräckliga skäl för att införa mycket mer fysisk träning och undervisning i skolorna.

 

 

Så klart jag kan-mässa Ungdomens hus Enköping

2011-04-28 i Entreprenörskap, Skola, Skollyftet, Småföretagande A

Det var redan den 6 april som Så klart jag kan-mässan gick av stapeln i Ungdomens hus i Enköping, men först nu som jag lägger upp ett blogginlägg här med bilder.

UF Westerlundska på Våga Vara Egen-mässa Fyrishov

2011-04-27 i Entreprenörskap, Skola, Småföretagande A

Det var redan den 24 mars som Våga Vara Egen-mässan gick av stapeln på Fyrishov i Uppsala, men först nu som jag lägger upp ett blogginlägg här med bilder.

Lär ut matte – inte hur man räknar

2011-04-26 i Data/IT, Skola, Skollyftet

Matematik är ett ämne som många har svårt för i skolan. Ändå omges vi av matematik överallt och vi använder det intuitivt, mer eller mindre, varje dag.
Vad är det då som gör att så många har så svårt att uppskatta skolämnet matematik?
Kan det vara att skolan lär ut räkning, inte matematik?

Jag tror att Conrad Wolfram har alldeles rätt i den lilla videon du kan se här under: ”Stop teaching Calculating; Start teaching Math”.

Nu när vi har så mycket datorkraft överallt är det verkligen dags att vi överger den så hatade sifferexcercisen och gör skolan roligare och nyttigare.

Läs hela presentationen och massor med andra resurser på ”Computerbasedmath.org

 

Igår började vi flytten

2011-02-22 i Arbete, Skola

Jag är flyttgeneral när Yrkeshögskolan i Enköping flyttar till nya lokaler på Källgatan 6. Igår inleddes flytten på riktigt. Servicepoolens personal sköter sitt arbete med den äran och överallt var det snabba fötter och flinka händer.

IT-avdelningen har fått igång en Internetanslutning och igår kunde jag inviga datatrafiken! Tack Daniel Schenström och andra! I dagarna ska trådbundna dataanslutningar kompletteras med trådlösa nät och då får jag tillfälle att tacka massa fler personer på IT-avdelningen!

Gammal Token Ring-utrustning i ett datarum

Gammal Token Ring-utrustning i ett datarum

Alla larm och skalskydd är på plats. För detta arbete kan vi tacka Swesafe (Conny Pettersson och William Sandström) och Michael Mårtensson, säkerhetschef på kommunen.

Samtidigt pågår fortfarande ombyggnadsarbeten. Bland annat är det mycket av belysningsarmaturer som inte är på plats. Fel dimensioner på plattorna till undertak var beställda och har nu ombeställts, så arbete återstår att göra i nästan varenda rum. Detta krånglar givetvis till det för vår flytt:- vi kan inte möblera färdigt något rum förräns undertaken är klara. Anledningen till det är att de som sätter upp takskivorna måste kunna komma åt med sina ställningar överallt.

Med tanke på den korta tid som stått till vårt förfogande är alla som varit inblandande i ombyggnaden väldigt nöjda, men det finns en del brister som måste ordnas. Vi kommer givetvis att upptäcka flera när vi ”bott in oss” lite.

Nu har vi bara fyra dagar till på oss innan vår verksamhet måste vara i full gång i nya lokalerna som alltså är Försäkringskassans fd lokaler. Vi flyttar alltså in i centrum och får därmed nära till alla butiker och goda restauranger, nära till övriga skolor och kommun och inte minst nära till parkerna.

Yrkeshögskolan i Enköping är alltså i full verksamhet på Källgatan 6 i Enköping från 2011-02-28.

Josefine Wassler – månadens entreprenör

2011-02-09 i Entreprenörskap

Grattis till sångaren, musikern och producenten Josefine Wassler, som blev utsedd till ”Månadens entreprenör” av föreningen Enwis (Enköpings Näringsliv i samarbete med skolorna).

Josefin Wassler

Josefin Wassler får diplomet av Hans Sundström från Enwis

Motivering:

Genom att följa sina drömmar och sätta höga mål har Josefine Wassler redan i unga år nått ut med sin musik och dans till en stor publik.

För att förverkliga sina idéer med egna låtar har Josefin i sant entreprenöriell anda breddat sin kompetens och har nu även producerat, spelat in och mixat sitt debutalbum ”SOULO”.
Enwis tror att framtidens tillväxt kommer att skapas av människor som har mod, lust och vilja att förverkliga sina idéer. Individer som tror på sig själva och sina möjligheter att själva, eller tillsammans med andra, våga utveckla och förändra sin tillvaro.

Entreprenörskap i skolan en stor framgång

2011-02-01 i Entreprenörskap, Skola

Entreprenörerna på Bergvretenskolan är väldigt framgångsrika. De går”Från ”Ord till Handling” och samtidigt går de från klarhet till klarhet, som idrottsjournalisterna säger.

Häromdagen var det dags för årets kick-off vilket blev en succé!

Även i år skedde avsparken i kommunfullmäktigesalen i Enköpings kommunhus. Många företagare var där för att skapa kontakter med de unga eleverna – ofta blir det väldigt bra när det är ett ömsesidigt givande och tagande och när eleverna får komma ut i ”verklighetens skarpa läge”.

Besök entreprenörerna på Bergvreten eller deras blogg: ”Från Ord till Handling”.

Bottar – begränsning av registrering till vissa domäner

2011-01-02 i Data/IT

Pga stadigt ökande antal bottar på denna sidan har jag nu begränsat möjligheterna för användarregistrering till att emanera enbart från domänerna

  • hotmail.com
  • live.se
  • live.com
  • hotmail.se
  • gmail.com
  • enkoping.se

Synpunkter på det?

Hip-hop in the Classroom

2010-12-25 i Skola

A motivated student is a more successful student.

Ja, meningsfulla studier är det bästa för alla. ”Flocabulary” producerar Hip-Hop för klassrummet.

Till exempel är här en rap-video baserad på Edgar Allan Poe’s

The Pit and the Pendulum

En av de bästa jag sett 🙂

Utdrag från texten:

”I’m accused of something, standing in a room or something,
With candles and three dudes dressed in black.
They must be judges. Well, I think that’s true,
I can hardly hear, but I can see their lips move.
They say the words that seal my fate,
“Guilty!” they say,
Yeah these guys want to kill me.”

Vad är Flocabulary? Ja, läs på deras hemsida:

”Flocabulary produces educational hip-hop music and engaging curricular materials to teach academic content for grades K-12. The programs are proven to raise scores on state reading tests and are being used in over 10,000 schools nationwide. Heralded as ”groundbreaking” and ”necessary,” Flocabulary has been featured on The Today Show, Oprah & Friends, and MTV.”

Kolla in deras fria och gratismaterial.

css.php
Hoppa till verktygsfältet